söndag 28 mars 2010

Earth Hour

Jag kan inte finna ord över hur imponerad jag är över årets Earth Hour.
Jag är stolt. Överväldigad. Lycklig.

Jag vet inte hur ni känner inför Earth Hour, men det svindlar i min mage när jag tänker på att jag under en timme är en del av världens största klimatmanifestation. Att jag i symbios med människor i mer än 126 länder över hela världen, visar att jag bryr mig.
Att vi bryr oss.

Att vi är överens om att det här är viktigt och att det måste hända något nu. Att både vi och jorden är trötta på vår livstil. Att vi inte alls är maktlösa.
Att vi inte alls är tysta.
Att vi inte alls är nöjda.

Tack alla som ställde upp och släckte.
Ni är en del av något mycket mycket större.
Och mycket bättre.

lördag 27 mars 2010

Mattin goes to London



Igår kom jag hem tidigare än vanligt, vi hade inga lektioner alls. Umgicks med Lilla Al Fadji tills Mattin slutat skolan. Sov hos Mattin igår och kom hem vid sju imorse eftersom han, hans mamma, bror, morbror och brorsbarn ska åka till London! Det blir tomt utan Mattin..

tisdag 23 mars 2010

Svenska för utvandrare

Idag är det spellistan svenska för utvandrare som gäller. Check it out!


HM goes organic

I helgen har jag botaniserat i två H&M-butiker, mäkta impad över alla gröna lappar som hänger i butikerna. Jag finner inte ord för att beskriva hur stolt, glad, impad och lycklig jag blir när jag smyger runt bland hyllorna på H&M. GO GO GO! :D

måndag 22 mars 2010

Fridolin blivande språkrör?

Äntligen kommer underbara Gustav Fridolin tillbaka till politiken med full kraft! Han väljs förhoppningsvis in i riksdagen och med lite tur så tar han över stafettpinnen som språkrör i maj 2011 på Eriksson och Wetterstrand avgår.
Artikel på dn.se


Vad tror ni?

Aldrig sett Ziggy Stardust på matrast?

Här har du chansen!

söndag 21 mars 2010

Linda Skugge

Jag minns när jag läste Linda Skugges textsamling Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad i femte eller sjätte klass. Jag kan bara anta såhär i efterhand att det egentligen var det häftiga omslaget som lockade mig eftersom jag inte hade den blekaste aning om vem Skugge var. Det blev dock början på en lååång bekantskap.

Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad är en feministisk bok vilket aldrig rörde mig och jag har aldrig varit särskilt feministisk (inte att blanda ihop med feminim) heller, men Skugges sätt att skriva, hennes raka formuleringar och framspottade åsikter har fortfarande en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Jag tänker gärna på henne när jag skriver.

Hon skrev ett debattinlägg om ungdomar och ekonomi på Aftonbladet, läs gärna det här. Skugge sätter som vanligt en pil mitt i darttavlan.
Tack!

torsdag 18 mars 2010

Mot Alkohol

Eftersom allt i mitt liv handlar om pluggande just nu, får det bli plugg även här på bloggen. Håll ut, snart har jag tid att börja planera mit Eart Hour-firande! :D

Det här är argument mot alkohol som jag ska använda på till vårt debatttema på svenskan. Have fun!

 Risken att begå våldsbrott ökar 7 ggr om man har tagit en stor dos amfetamin och 13 gånger om man har druckit alkohol(intervjun med Ulrika Grann i svtklippet).

 Antalet alkoholrelaterade dödsfall (underliggande och bidragande orsaker för diagnoserna alkoholpsykos, alkoholberoende, missbruk av alkohol, kardiomyopati, gastrit, levercirros och alkoholförgift-ning) i Sverige var år 2003 sammanlagt cirka 2 000 personer.
 Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat dramatiskt sedan mitten av 1990-talet. År 1996 uppskattades den totala årliga konsumtionen till 8,4 liter ren (100 procent) alkohol per invånare 15 år och äldre. År 2005 låg nivån på 10,2 liter. (http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0101_2004I05_BR_LE114SA0701.pdf)
 Det finns i Sverige mer än en kvarts miljon människor som dricker så stora mängder alkohol att de får skador. Mer än 10 000 vårdplatser inom socialtjänst och sjukvård används för alkoholvård. Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn (en flaska vin eller 20 cl sprit) är man definitivt i riskzonen för svåra alkoholskador. Alkoholens totala samhällskostnad är beräknad till 100 miljarder (1990). Åsikterna går dock isär om hur en sådan beräkning kan och bör göras. Klart är emellertid att samhällets kostnader vida överstiger dess inkomster av alkoholen.
 Vanligast är att hjärnan tar skada, men flera delar av kroppen tar skada. Alkohol ger upphov i till cancer, oftast i cancer i lever, matstrupe, munhåla, svalg, strupe och bröst. (http://www.can.se/sa/node.asp?node=1497)
 Sverige räknar man med att det finns ca 400 000 barn som har en förälder med riskbruk eller missbruk av alkohol eller narkotika (FHI, 2008). Det innebär att det uppskattningsvis finns 4-5 elever i varje klass som oroar sig över att deras föräldrar dricker för mycket alkohol eller missbrukar narkotika. (http://www.drugsmart.com/cms/artikel/missbruk-fakta)
 För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent. (http://iq.se/content/om-alkohol-ungdomar.aspx)
 30 procent av de personbilsförare som omkommer i trafiken är påverkade av alkohol. (http://iq.se/content/om-alkohol-trafik.aspx)

onsdag 17 mars 2010

Granit är Omtanke!

Min favoritbutik Granit har länge sysslat med en massa schyssta projekt, så som ekologiskt odlad bomull, bamull, choklad osv. Dessutom har de flera projekt som hjälper folk i utsatta delar av världen att få hjälp och jobb. Sådana varor är Omtankemärkta och de har fått en helt egen sida, kolla in den här!

Det här kommer inte från mitt hjärta

Vi hade debatt om invandring igår på svenskan. Jag hade hamnat i motgruppen och satt och drog upp det ena argumentet efter det andra för att vi inte skulle ta in invandrare i Sverige.
Inte de från krigsländer, vi vill inte ha deras krig här sa jag.
Inte de från andra kulturer, vi vill ha deras mat men inte dem sa jag.
Inte de unga, vi vill inte betala deras skolgång sa jag.

Och hela tiden ville jag bara skrika lyssna inte, det här kommer inte från mitt hjärta.
Usch och fy så hemsk jag kände mig.

måndag 15 mars 2010

Går allt alltid sönder?

När all snö har försvunnit ser man hur mycket skada det har gjort på växterna; häckar som har vält åt alla håll, växter söndergnagda eller helt uppätna, knäckta grenar och alla jord och grus som ligger uppskyfflade på gräsplättar och rabatter...kanske är det för att det är första året man ser det, eller beror det verkligen på den hårda vintern? Jag hoppas i och för sig på det sista, hemskt om det här ska hända varje år. Då flyttar jag till Spanien!

Vackert isdroppsträd inne i Lund!


fredag 12 mars 2010

Vi sätter oss i ringen-Irma Schultz

Den här låten är så vackert framförd av Irma Schultz, honung för trötta öron. Trevlig helg!

Äntligen helg! :D

Himmel, den här veckan har jag verkligen pluggat som ett litet djur! Det har varit engelskaläxor, ett arbete i Arbetsmiljö&Säkerhet och ett bombastiskt mattearbete som har legat till grund för detta. Det har inte funnits mycket tid över för träning vilket passade ryggen bra men som har gjort mig otroligt rastlös. I helgen vill jag inte ens höra talas om skoluppgifter och läxor!

Istället blir det simning (måste försöka göra något åt ryggen, simning brukar hjälpa) med min privata instruktör Mattin, matlagning och förhoppningsvis fika med underbara Saskia! Mattin och jag smygstartar med att gå och se på Josef Fares film Farsan, det känns som en skön och lättsam start på en sååå efterlängtad helg!


Sophia smygfotade mig med datorn och en
bunt undersökningspapper i högsta hugg!

Längtan

Emil Jensen menar i sitt mellansnack Vad som egentligen skiljer människan från andra djur att djur är smartare än människor och tar upp exemplet att fåglarna flyttar söderut på vintern, något som vi människor inte gör.
Ja, just nu känns det mycket smartare att dra söderut under vintern.

Å andra sidan, vad vore sommaren och våren om man inte längtade efter den? Vad vore det vackra i nyutslagna knoppar om de inte hade varit grått slutna under en hel vinter? Skulle man verkligen längta efter värmen om där inte fanns någon kyla?

Nej, jag tror inte det. Jag tror att vi stannar och härdar ut just därför att underbart är kort, sommaren har en början och ett slut och vi försöker suga ut varenda liten solstråle. Försöker spara den någonstans innanför huden och medan löven faller, snön lägger sig på marken och dygnet blir mörkare och mörkare låter vi de små solstrålarna lysa upp innifrån. Påminna oss om att det finns något mer, något annat.
Bara. Vänta. Lite. Håll. Ut.

Min hud är vit som snö, sol innifrån hjälper inte mot det. Jag längtar efter sol utifrån.
Bara. Vänta. Lite. Håll. Ut.


Det. Kommer.

onsdag 10 mars 2010

Onsdag, ungefär som vanligt.

Filmlista + dagens plugglista från minalistor.se
Idag blir det pluggande för hela slanten, flera tunga arbeten som ska in under veckan eller den som kommer och det är skönt att bli av med dem. Dessutom måste jag tömma min hårddisk lite, har blivit så väldigt slarvig med det.



Molnigt utanför fönstret, jag längtar tillbaka till solen. Fejkfotade lite sol i växthuset innan idag, lägger kanske upp det i kväll.


Sol sol sol....

måndag 8 mars 2010

Ordinerat vila


Idag borde jag jobba vid datorn men har har ont i ryggen och nacke så har ordinerat mig vila istället! Det blir sängliggande läsning av Karin Boyes Till Dig, åtminstone en liten stund. Det är så fint väder att det nästan är skam att ligga inne, men så blir det när man har ont av okänd anledning.




Jag hoppas att ni kan passa på och njuta av solen!

torsdag 4 mars 2010

Kort inlägg om godis

Ja, inlägget skulle ha varit längre om det inte hade känts lite löjligt att skriva långa inlägg om godis.

Min tanke var att lyfta fram hur mycket mer ekogodis det finns nu än bara för något år sedan! En mängd fairtradeprodukter har dykt upp, bla. mössen på bilden nedan och en massa olika sorters choklad till vettigt pris. Änglamarks choklader tillhör mina favoriter och då särskilt den som heter Apelsincrisp eller något sånt. Underbar, den äter jag alltid på tåget hem.

Det skulle vara kul om det kom mer "lokalt" godis, jag förstår om man inte kan odla kakao i Sverige men att tillverka choklad kan väl inte vara så svårt?

"Rättvisa möss", både söta och sura. Upphittade på
Citygross bland det vanliga godiset!

Underbart väder

Idag är det underbart väder, precis som igår! Blir ev. en promenad med Sandra idag när hon äntligen stannar kvar på skolan för att umgås, umum.

Blir ett bättre inlägg om eko/fairtradegodis ikv :)

onsdag 3 mars 2010

Åhh, solen skiner! :D

Det är fullkomligt underbart väder, jag ska sätta mig i fönstret och njuta! Här nedan kan ni se en skiss till vår målning i musikrummet i källaren ;)

tisdag 2 mars 2010

Kortare dygn på grund utav jordbävningen

Nasa misstänker att jordens dygn har blivit kortare på grund utav jordbävingen i Chile. Förvisso väldigt lite, men tänk vad det skulle innebära om det blir så kraftiga klimatförändringar som man fruktar. What's out, Earth is moving!






Läs artikeln från Dn.se här

Våga vara vego...eller?

Vegomamman tog upp frågan om hur man ska diskutera det här med att man är vegetarian med barn i sitt senaste inlägg. Kortfattat handlade det om att en tjej som jobbade på dagis och var vego hade blivit tillfrågad (av ett barn) varför hon inte åt fisk varpå en annan ur personalen svarade att hon var allergisk istället för att säga att hon var vegetarian. Vegomamman reflekterade över att de tkunde vara för att slippa efterföljande diskussioner, men läs hela inlägget istället så får ni en bättre bild av det.

Jag tycker att det är jobbigt att ta upp diskussionen om vego/inte vego.
Man ska genast ifrågasättas, upplysas om diverse fakta om Sveriges fina djurrätt och hur svårt det är att få i sig alla vitaminer om man inte äter kött. Det värsta är när de skriker "TITTA NU ÄTER JAG ETT DJUUUR" samtidigt som de stoppar en köttbulle i munnen.
Varför gör man så?
Vad vill man bevisa?

Förresten, det värsta och dummaste är när folk anklagar en för att äta upp djurens mat. Då är det ingen diskussion längre, då är det en dum-dummare-tävling.

Ungefär lika moget som de som tömmer sina fickor rätt ut på marken när man ber dem att fimpa i en behållare så att ingen fågel äter upp fimpen. Jag förstår om man vill vara upprorisk osv i min ålder, men på det sättet? Varför gör man så?

Jag brukar säga att jag äter vegetariskt av hälsoskäl för att slippa diskussion om djurrätt och miljön.
För att slippa dumma kommentarer.
För att slippa provokation.

Im a library lover

Dikten från det förra inlägget är hämtat ur en bok som jag lånade på Lunds bibbla förrförra veckan. Jag har tänkt åka dit idag igen, dels för att lämna tillbaka de böckerna men också för att låna fler. Jag tycker att bibliotek är en av världens smartaste ideer, länge leve den som kom på det och tusen tacksamma tankar till de som håller ideen vid liv; ni är hjältar!

Morgon på Hvilan #2

Dikt ur Helga Henschens diktsaling
kom älva kom skälva kom häxa

måndag 1 mars 2010

Sommarjobbsbild

här händer tyvärr inte alltför mycket, håller just nu på med att föröska hitta en bra bild att ha på cv:et...lättare sagt än gjort minsann. Den här gick bort direkt!

Hej läsare!