måndag 18 januari 2016

Grönt inomhus utan växthusväxter

Såhär års när julen är utstädad och vi  har välkomnat det nya året, brukar många vilja piffa upp hemmet med lite ljusa vårblommor. Julgrupper med hyacint, amaryllis och julstjärnor har för det mesta blommat över och förhoppningsvis hamnat på komposthögen (och inte i soporna!). Det är inte en slump att "Tulpanens dag" ligger i januari, och inte i april-maj då tulpanen normalt blommar. Lite dumt, eftersom det innebär att tulpanerna måste drivas upp i växthus med extra värme (tänk er hur mycket värme det går åt en sån här dag, när temperaturen ligger på under -20 grader ute!) och extra ljus. Dessutom går det inte att återanvända tulpanlökarna, så när blommorna är snittade så slängs lökarna. Även andra sk vårblommor såsom primula och våreld drivs upp i växthus med extra värme och extra ljus.

Hur kan man då göra för att piffa till hemma, utan att köpa växthusodlade blommor? Jo, gå ut i trädgården! Nu när dagarna blir längre så finns det många trädgårdsväxter som man kan ta in kvistar och grenar utav, och driva fram i en vas i fönstret. Här är mina bästa tips för att lyckas med kvistarna inomhus:

1. Gör ett långt diagonalt snitt, så att kvisten kan ta upp så mycket vatten som möjligt. Vissa kvistar får man snitta om, men det är sällan. Ibland har jag skrapat av lite av barken, så att det gröna blottas,
2. Duscha dem försiktigt i ljummet vatten när du tar in dem, och eventuellt någon mer gång de närmsta dagarna.
3. Ställ dem i ljummet vatten, och byt det varje eller varannan dag. Risken för mögel ökar med ljummet vatten, men det får också igång kvistarna snabbare. Du kan passa på och duscha av kvistarna samtidigt.Efter några dagar kan du strunta i att byta vattnet, fyll bara på ifall kvistarna är törstiga.
4. Ställ dem i en vas av keramik eller dyl, så att den delen av kvisten som står i vatten inte får något solljus.
5. Placera vasen i ett fönster, optimalt är söderfönster ovanför ett element. Olika växter är olika kinkiga.
6. Njut av att se dem slå ut!

De här trädgårdväxterna har jag tagit in och drivit fram:
Vinbär - svart, röda & vita
Rönnspirea (skulle tro att de flesta spireor går att driva fram i vas!)
Forsythia
Sälg (OBS inget för allergiker)
Björk (OBS inget för allergiker)
Hägg
Äpple
Körsbär
Syren
Blåbärsris (inte det amerikanska, utan vanliga svenska)
Kejsarolvon
Hassel
Vintergröna (är vintergrön, så det händer inte så mycket men den är så skir och vacker så den förtjänar ändå att nämnas)

 
Vinbär & rönnbärsspirea

 
Forsythia & sälg

 
Hägg & syren


vintergröna

Det går ju dessutom utmärkt att ta sticklingar på sina krukväxter, till exempel pelargon. Det ska jag göra i vår, våran Doktor Westerlund skulle må bra av lite beskärning och då tänkte jag passa på att sätta sticklingar. Vinbären är förresten väldigt enkla att föröka i vas, jag tänkte skriva ett eget inlägg om det. Det brukar bli en följetong hemma hos oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar