fredag 8 januari 2010

Sverige släcks och det är ert, bara ert, fel.

Idag varnar man för att elen inte kommer räcka till. Elen. Man skyller på att två av Sveriges tio kärnreaktorer står stilla, ett tredje går bara på en tredjedels fart. Detta påstår man beror på att moderniseringen har tagit längre tid än vad det borde.

Och jag kan bara hålla med. För exakt 20 år sedan bestämde man genom folkomröstning att fortsätta använda kärnkraft men att "Forskning och uveckling av förnybara energikällor forceras under samhällets ledning", ordagrant utdraget från valsedlarna. 2009, hela 19 år senare hade den svenska regeringen inget annat val än att låta kärnreaktorerna fortsätta göra sitt jobb, eftersom denna forskning inte har genomförts.

Idag orkar inte kärnreaktorerna med det enorma tryck som bildas pga. många minusgrader och höjd elförbrukning i Sverige. Den enda energikälla som utan problem skulle klara av detta är solen, som den senaste veckan har lyst utan uppehåll. Tyvärr med endast några få procents energiutvinning, eftersom regering efter regering totalt har struntat i denna lilla livsviktiga parentes i avtalet som de har gjort med hela det svenska folket. Det är 2010 och folk uppmanas att bunkra upp med ved och stearinljus. Det är inte något jag skulle vilja kalla modernisering.

För varje lampa som släcks, för varje tåg som stannar och för varje hem som kyls ner ska ni skämmas. För varje människa som ni har lovat ska ni skämmas.
Sverige släcks ner och det är ert, bara ert, fel.



Aftonbladets artikel
Dn:s artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar