söndag 22 mars 2009

Kakbank ftw

Idag är det Kakbank!
Jag är grymt nervös (idag ska vi ju vara några fler...) och håller på med bakandet. Min kompanjon Ellen är mjölkproteinallergiker, vilket ställer till det lite...men efter mycket letande så har jag hittat ett recept på bullar gjorda på vatten (glömde nämligen köpa havredryck...)

Kanelbullar
Ca 32 st bullar

100 g margarin
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
ev. 2 tsk mald kardemumma
14 dl Lailas blå eller Lailas gula mjölmix

Fyllning
150 g margarin eller smör
1 dl socker
3 msk malen kanel

Ägg eller margarin till pensling
Pärlsocker eller flagad mandel till garnering

Gräddning
Flätor: 225 °C, 15-20 min
Bullar: 250 °C, 10-12 min

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli ljum, ca 37 °C.
Smula sönder färsk jäst direkt i bunken och rör ut den med lite av mjölken. Torrjäst blandas direkt i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.
Häll resten av degspadet i bunken, tillsätt salt, socker, ev. malen kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släpper kanterna.
Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 20-30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den, tillsätt ev. mer mjöl.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till rektangulära kakor.
Bred på rumstempererat matfett och strö över socker blandat med kanel. Rulla ihop degen från ena långsidan, skär rullen med vass
kniv i 3 cm breda bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på plåt eller i pappersformar.
Låt jäsa i ca. 30 minuter, pensla och garnera. Grädda.


Receptet är lånat härifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar