Det är nervsystemet som reagerar först när man utsätter sig för stress. Det signalerar till hjärnan att sända ut olika stresshormoner, exempelvis socker och adrenalin, i blodet och muskler. Musklerna i ansiktet, bröstkorgen och nacken spänds omedvetet, och blodets förmåga att levra sig ökar. Kroppen går upp i varv och har inte energi så att det räcker till. Organ som matsmältningen blir lidande, dvs kroppen generaliserar bort energin från magen och tarmarna, vilket kan leda till att man får magsår eller diarre. Under långvarig stress eller väldigt intensiv stress gör kroppen ofta av med alldeles för mycket energi. Energin förflyttas från magen ut i musklerna, som leder till att tarmarna har svårt att ta upp näring och man blir spänd och får ont i ryggen. Näringsbristen gör att man blir orkeslös, smal och "matapatisk". Kroppen koncentrerar sig på själva stressmomentet, och "fuskar" med att hålla kroppstemperaturen vilket i sig kan leda till hjärtproblem. Man blir lätt rastlös, arg eller rädd. Det finns en annan slags stress, som kallas Spela Död, gör att man blir yr, trött, får ont i huvudet och blir svimfärdig.
Nervositet är en slags stress, det gör kroppen beredd och skärper sinnena.
Detta är tydliga tecken på att stressen härstammar från våra instinkter, primitiva sätt att skydda sig och fly eller kämpa för sitt liv. Vi kan inte bekämpa våra instinkter (stress är alltså en lika naturlig del av vårt liv som vårt behov av sömn och mat) men vi kan däremot minska stessandet. Tyvärr är det så att en kroppslig mekanism som skulle skydda oss och i sin grundprincip skydda arten människor, numera håller på att bryta ner vårt samhälle.
Det lättaste sättet och mest logiska är att försöka se över var i ens vardag man stessar mest. Att göra ett litet test som detta:
När stressar du som mest?
Svar:
Har du valt det själv eller är du "påtvingad" stressen (tex genom jobbet)?
Svar:
Tycker du att det känns obehagligt?
Svar:
Finns det någon av stesssituationerna som du direkt skulle kunna tänka dig att utesluta ur ditt liv?
Svar:
Var vill du lägga den tiden istället?
Svar:
Särskilt de sista två frågorna är jätteviktiga! Folk går ofta i gamla vanor, trampar på i vanliga rutiner utan att tänka på det. När man då får upp ögonen för att vad man egentligen vill brukar det bli lättare att motivera sig. Ett omgivningsbyte är bra, att göra en resa eller unna sig en rolig upplevelse.
Självhjälpskurser/böcker/program är ett bra alternativ, exempelvis självkänsla nu! av Mia Törnblom. Man måste ta sig själv på allvar för att inse allvaret i att stressa för mycket. Många tycker att exempelvis yoga och andningsövningar hjälper. Under sådana fomer lär man sig tömma huvudet på tankar, vilket gör det lättare att organisera och planera sitt liv utan att stressa igenom allt.
Jag (jag jag jag) har provat yoga just för att stressa av. Första gången var en ahaupplevelse, och många tror att yoga är medition i lotusställning med tända ljus och rökelse, vilket det (beroende på vad man väljer iofs) inte är. Den yogan jag "praktiserar" (går på yoga kontinuerligt) är ett pass på 70 min som fokuserar på andning, balans och styrka. Rörelserna är lugna och man gör allt i andningstempo, så det är inte svårt att hänga med som i mer snabba och explosiva träningsformer, tex aerobic. Man jobbar med sk. asansas, som är olika positioner med namn som Palmen, Kobran, Stående Hund, Trädet och Berget. Man blir väldigt harmonisk och jag sover mycket bättre efter ett yogapass. Det är för att kroppen och huvudet har blivit avslappnade och stresshormonerna förts ut genom porerna. Jag hoppas att fler vågar prova yoga, eftersom det verkligen är en häftig upplevelse första gången och att man mår så bra både efter ett yogapass och i längden.
Att tänka på att inte skjuta upp saker är väldigt viktigt. En typisk stressoman är expert på att lägga saker på hög, tyvärr ligger tankarna kvar i huvudet och gnager. Det ger istället problem med sömnen. Om man är stressad och vill stressa av ska man i första hand fokusera på att återställa sömnen, sömn är kroppens sätt att rehabilitera sig och ta hand om dagens upplevelser.
Sammanfattningsvis tycker jag att man ska försöka hitta det i livet som är roligt och man har lust med att göra. Känner man sig nedstämd eller ledsen för att man inte har tid bör man se över sitt liv (exempelvis med det lilla testet). Att få upp sitt självförtroende och ägna sig åt att "lugna ner sig" är jätteviktigt.
Jag tror att många i samhället blir stressade i sin jakt på att hitta sig själv, det typiska i just sig och kanske måste man koncentrera sig på att vänta ut sin identitet. Vi förändras i takt med samhället och vår omgivning, vilket gör att man som Jag hela tiden måste anpassa sig till nya vanor. Att ha en egen stil, en egen åsikt, en egen skrivstil. Ibland borde människor ta ett steg ut från sig själv och se sig ur ett annat perspektiv för att se sig själv som en individ. Att vara nöjd och visa respekt för sina handlingar/vanor/åsikter är ett stort steg.
Obehaglig stress för mig är stess som omvärlden tvingar på mig, och så tror jag att många känner.
I den miljö där de flesta i min ålder befinner sig, skolan, är "utomvärldslig" stress vanlig. Läxor, betyg och stil är exempel och jag väljer även att beskriva det som ett samhälle i sig eftersom det är den värld jag är mest påläst om (har ännu aldrig varit medelålders). Här är folk redan mycket stressade. Det är svårt att orka både vara sig egen, orka skolan och orka hänga med. Som fjortonåring kan man ta till sig varningarna om stress, men man är tyvärr ganska oförmögen att påverka den stress som skolan utgör. Dessutom spelar skolan ofta på en dubbelmoral, som leder till förvirring. De uppmanar hela tiden elever att inte känna sig stressade, men överröser dem med läxor och uppgifter. Barn söker uppmärksamhet och bekräftelse, och betyg är oerhört viktigt just därför. Att få ett bra betyg är inte bara viktigt för att lyckas komma in på gymnasium, man vill dessutom få ett bevis på att man är bra. Att man duger. Likaså är det med läxor och prov, ingen elev har en inre önskan om att misslyckas. Många lärare betraktar elever som inte gör läxor som lata, men i själva verket tror jag att de (eleverna) har en inre önskan om att lyckas men de har varken tid eller energi.
Jag är starkt emot läxor av bla. den anledningen men har inget emot prov.
Om vi istället ska titta på ett helt samhälle, så vet vi säkert att stress kan tolkas som en folksjukdom, eller en sk. välfärdssjukdom. Stress leder till att människor mår sämre, och den belastar sjukvården antingen direkt eller indirekt eftersom stress kan leda till hjärtsjukdomar, problem med matsmältningen och fetma/diabetes. Jag tror att folk som stressar för mycket har svårt att ta in nya saker som förbättrar deras liv.
De fokuserar för mycket energi på att hinna med, istället för att göra tvärtom och försöka sakta ner tempot. Genom att stressa stressar man andra människor, kan man säga. Tanklöshet, förvirring och ren dumhet brukar vara ett slags snigelspår efter folk osm mår dåligt av stress. Många beslut blir felaktiga just därför att man inte har tänkt igenom dem ordentligt eller orkat "läsa på". Ett samhälle med alltför många stressade människor skulle bli väldigt instabilt.Och är instabilt.
Exempel är länder som drabbas av hög inflation. Zimbabwe drabbades i våras av en inflation på 100 000%. Folket svalt, 80% av befolkningen var arbetslösa och självklart var man otroligt missnöjd med regeringen. Stress är primitivt, och när ens chans till överlevnad (som vi bygger våra instinkter på) minskar blir man stressad. Det utbröt häftiga strider inom landet, och hungriga människor gjorde sitt bästa för att hitta mat eller arbete. En stressad människa blir egoistisk och respektlös och därmed väldigt, väldigt, farlig. Man överväger som sagt inte sina beslut, tar inte hänsyn och kräver förändring.
Man blir sjuklig.
sjukvårdsrådgivningen
Vårdguiden
Zimbabwe
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar