tisdag 29 december 2015

Trädgården som ska bli

Än så länge ligger trädgården i dvala. Det enda som rör sig där ute är mullvaden, som gör ett digert jobb framför ladugården. Hen, och en del annat i trädgården, ska vi ta tag i framåt vårkanten. 

Såhär ser vår framsida ut! Fotograferad med läsplattan inifrån vardagsrummet, så inte den bästa kvalitén. Men man ser ändå det väsentliga; landsvägen som går förbi, trägärdsgården som omgärdar gårdscentrat på tre sidor och så grusgången som leder till stora ingången. Längst ner till höger kan man också skönja en av flera rhododonreonbuskar som är planterade intill husfasaden. Om vi ska göra något på framsidan i år så är det att flytta de där buskarna, för vi är allergiska mot att ha perenna växter intill fasaden. Sedan får vi se, vi har planer på att så småningom bygga till en veranda på huset, och då blir det lite mer pyssel på framsidan.

(Bilderna lever sitt eget liv när jag lägger in dem via läsplattan, storleken går inte att ändra.)



Och baksidan! Bredvid det lilla brygghuset till höger i bilden, har de förra ägarna haft ett litet grönsaksland/potatisland. Där har vi tillfälligt grävt ner alla växter som vi hade med oss från Ekelund, och de måste först och främst få sig platser i den nya trädgården. Sedan ska vi bestämma om vi ska fortsätta använda den ytan för odlingen, eller se oss om efter en annan. Jag ser två fördelar med att välja en annan plats i trädgården: 1. vi kan hitta en yta som går att expandera och göra mycket större och 2. Kanske också en soligare plats, även om jag i ärlighetens namn tror att det blir ganska soligt här också (brygghuset står norr om den lilla odlingsplätten). 

Det som inte syns på bilden nu är trädgårdens västra och östra sida. På västra sidan står tre stora träd (björk och kastanj) som vi vill ta ner. De står väldigt nära huset och stjäl både solljus och vatten från gräsmattan. 

Det är planerna som ligger närmst åtminstone. Sedan har vi hundra till, men de tar vi efter hand. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar