måndag 16 februari 2015

Frysta skatter


I källaren står vår extrafrys. Dess föregångare var en glassbox från GB Gräddglass, som vi i all hast fick låna av mina föräldrar när våra första grisar skulle slaktas i december för två år sedan. Inför den senaste slakten hade vi bestämt oss för att köpa en egen frysbox, som skulle passa vårt behov bättre (glassboxar är bäst för glass) och som var mer energisnål. Den här boxen har energiklass A++, är tyst och var precis så liten att vi fick ner den för källartrappan. Men viktigast av allt; den är ändå så pass stor att den rymmer en hel gris. Och lite till!


För det blir mycket kött av en gris. Ganska exakt 68 kg fick vi hem i form av skinkstekar, färs (12 kg!), revben, lägg, karré med mera. Eftersom få av bitarna är geometriskt jämna tar de mycket plats. Vi köpte en vacuumpackare som var guld värd när köttet skulle paketeras! Att frysa luft är varken kul eller särskilt ekonomiskt. 

Nu är frysboxen vår lilla skattkammare. En eller två gånger i veckan vittjar vi den inför kvällens middag, och våra köttinköp i affären har minskat drastiskt. Det känns bra, för vi vet att våra frysta skatter har haft ett bra liv, och så är det ju himla bekvämt att bara traska ner för källartrappen när man blir sugen på lite närproducerade, ekologiska revben...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar