torsdag 18 mars 2010

Mot Alkohol

Eftersom allt i mitt liv handlar om pluggande just nu, får det bli plugg även här på bloggen. Håll ut, snart har jag tid att börja planera mit Eart Hour-firande! :D

Det här är argument mot alkohol som jag ska använda på till vårt debatttema på svenskan. Have fun!

 Risken att begå våldsbrott ökar 7 ggr om man har tagit en stor dos amfetamin och 13 gånger om man har druckit alkohol(intervjun med Ulrika Grann i svtklippet).

 Antalet alkoholrelaterade dödsfall (underliggande och bidragande orsaker för diagnoserna alkoholpsykos, alkoholberoende, missbruk av alkohol, kardiomyopati, gastrit, levercirros och alkoholförgift-ning) i Sverige var år 2003 sammanlagt cirka 2 000 personer.
 Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat dramatiskt sedan mitten av 1990-talet. År 1996 uppskattades den totala årliga konsumtionen till 8,4 liter ren (100 procent) alkohol per invånare 15 år och äldre. År 2005 låg nivån på 10,2 liter. (http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0101_2004I05_BR_LE114SA0701.pdf)
 Det finns i Sverige mer än en kvarts miljon människor som dricker så stora mängder alkohol att de får skador. Mer än 10 000 vårdplatser inom socialtjänst och sjukvård används för alkoholvård. Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn (en flaska vin eller 20 cl sprit) är man definitivt i riskzonen för svåra alkoholskador. Alkoholens totala samhällskostnad är beräknad till 100 miljarder (1990). Åsikterna går dock isär om hur en sådan beräkning kan och bör göras. Klart är emellertid att samhällets kostnader vida överstiger dess inkomster av alkoholen.
 Vanligast är att hjärnan tar skada, men flera delar av kroppen tar skada. Alkohol ger upphov i till cancer, oftast i cancer i lever, matstrupe, munhåla, svalg, strupe och bröst. (http://www.can.se/sa/node.asp?node=1497)
 Sverige räknar man med att det finns ca 400 000 barn som har en förälder med riskbruk eller missbruk av alkohol eller narkotika (FHI, 2008). Det innebär att det uppskattningsvis finns 4-5 elever i varje klass som oroar sig över att deras föräldrar dricker för mycket alkohol eller missbrukar narkotika. (http://www.drugsmart.com/cms/artikel/missbruk-fakta)
 För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent. (http://iq.se/content/om-alkohol-ungdomar.aspx)
 30 procent av de personbilsförare som omkommer i trafiken är påverkade av alkohol. (http://iq.se/content/om-alkohol-trafik.aspx)

2 kommentarer:

  1. Fasen Majja, du är så grym! Jag är stolt över att vara släkt med dig! :)

    SvaraRadera
  2. Haha, tack Ullis...jag känner mig mest som en moraltant som står och predikar om folk som lever i synd. Men det är knappast mitt problem! ;D

    SvaraRadera