tisdag 9 februari 2016

Lingonbröd


I förrgår körde jag ett riktigt bakrace här hemma och gjorde semmelwraps, kanelbullar, kärleksmums och lingonbröd. Inför nyåret 2013/2014 hade vi som nyårslöfte hemma att sluta köpa bröd i butiken. Det nyårslöftet har hållt i sig, och resulterat i att vi bakar lite oftare. Inte jätteofta ska jag villigt erkänna för vi äter mycket fil, men ibland. Det här är ett enkelt bröd som blir saftigt och väldigt fint. Degen kan se lite lilafärgad ut på grund av lingonen, men brödet blir härligt ljusrött. 

Lingonbröd
1 dl rågkross
0,5 dl krossade linfrön
3 dl + 2 dl vatten
50 g jäst
1,5 dl lingon
Ca 13 dl vetemjöl
(1,5 tsk salt)
  1. Blanda rågkross, linfrö och vetekli i en liten bunke. Koka upp 3 dl vatten och häll det över blandningen. Låt stå övertäckt och svälla i ett par timmar.
  2. Ta två deciliter fingervarmt i en degbunke och smula ner jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Blanda i rågkrossröran och tillsätt lingonen.
  3. Blanda ner vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Även om du har en maskin så kan du ändå behöva arbeta den lite för hand.
  4. Täck degbunken med en handduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  5. Vält upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två bitar som du formar till limpor (jag brukar forma dem till en boll och därefter rulla ut dem så att de ser ut som en ”kubb”). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Om du vill kan du skära några skåror i brödet, men har limporna flera ”skarvar” sedan innan så låt bli att göra det.
  6. Låt dem jäsa under handduk i ungefär 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  7. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på ett galler utan att vara täckta med handduk. Var inte ivrig med att provsmaka, bröden behöver svalna och ”sätta sig” innan man skär i dem!




Receptet kommer ursprungligen från boken Bröd från när & fjärran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar