måndag 25 januari 2016

Mindre plast i köket

 

I mars 2013 bestämde vi oss för att plastbanta vårt kök. Det var, och är, lite av ett mysterium för mig hur det kunde bli så mycket plastprylar i vårt hus - och särskilt i köket. Det blev verkligen ett uppvaknande för mig. Plast är inte naturligt, plast kan vara farligt och omöjligt för naturen att bryta ner. Så det blev till att börja sanera. Vi prioriterade i den här ordningen:

1. Saker som kommer i kontakt med varm mat.
Här var stekpannorna viktiga, eftersom de var i teflon. Dels ville vi bli av med teflonet, och dels ville vi slippa alla plastverktyg som man måste använda för att inte ta sönder teflonytan. Vi var lite osäkra på hur vi skulle ta omställningen, så efter att tunga fina gjutjärnspannor hade inhandlats så fick faktiskt teflonpannorna bo i källaren en vecka. Ifall det skulle krisa! Det gjorde det inte och sedan fick de flytta.

 
Nya gjutjärnspannor kan locka, men de bästa köper man faktiskt på loppis. De är inoljade och klara för användning!

Något annat som ofta kom i kontakt med varm mat var matlådorna som vi hade med till jobbet. Vi kompromissade och köpte glasburkar på Biltema, med plastlock. Plåtlådor är svindyra och går inte att micra i alla micros (men i många moderna faktiskt). Idag har vi bara glaslådor, de är fantastiska. Vi har också kompletterat standardlådorna med några mindre för grönsallad/kall sås, samt några större som vi kan frysa till exempel flera portioner böngryta i.
Även skålar och durkslag var sådant som med jämna mellanrum utsattes för varm mat och därför
byttes.

 
Emaljerade durkslag är fina att titta på men inte kul att använda. De rostar lätt om man inte är riktigt noga med disk och tork!

2. Saker som utsätts för stort slitage
Som till exempel skärbrädor! Varje gång det blir en rispa i en plastskärbräda så försvinner den plasten någonstans, vart då? Precis...i den här kategorin kom också osthyvel, konservöppnare, "lilleman". De slits inte så hårt vid användning men däremot så ligger de och skaver mot varandra i lådan och blir på så sätt lite nötta.

 
Det tog tid för oss att hitta bra osthyvlar på loppis, men till slut så. 

3. Saker som kommer i kontakt med livsmedel. 
Det mesta i ett kök? Ja, typ. Fast vi har tullat lite på en del verktyg som har handtag i plast eller gummi. De kommer inte i kontakt med maten, och det är det viktigaste. Slickepottar och penslar har varit svåra att hitta substitut för, men vi har åtminstone valt sådana som har trähandtag. Vi har efter hand bytt ut behållare i skafferiet, som nu mest består av glasburkar. Tyvärr kom de inte med på bild!

 
I vänstra bilden kan man ana lite plasthandtag som har smugit sin in. Jaja, det får vara. 

Är vårt kök nu 100 % plastfritt då? Nej, det går i princip inte. De flesta köksmaskiner, från kaffebryggare till hushållsassistent, innehåller mer eller mindre plast. När vi köper in nya saker är det plastfritt (helst second hand) som gäller, men prylar i plast kan komma in om det är välmotiverat. Vi är inte rabiata, vi vänder oss bara bort från onödig plast - det finns sååå mycket. I köket på Björkholmen ska vi byta ut två bänkskivor som har ett slags plastöverdrag, men däremot behålla linoleummattan på golvet. Den sistnämnda är inte det snyggaste världen har sett men otroligt lättstädat och tacksamt på så sätt.

En fråga som ofta dyker upp är - vad gör ni av plasten som ni inte vill ha? Köksprylar har jag tagit med mig till köket på Osaby. Eftersom slitaget på köket där är värre än hemma så slits saker ut fortare och behöver bytas. Dessutom behövs det alltid fler skålar, verktyg osv.


Bänkskiva som ska bytas ut till ekskiva. 

onsdag 20 januari 2016

Fairy lights

Förra sommaren hade vi en förfrågan på ett bröllop i Rinkaby, som inte blev mer än just en förfrågan. Jag kommer dock ihåg att brudparet hade ett önskemål om att hänga upp ljusslingor, eller fairy lights som de kallade det, i massor. Ikväll när jag matade grisarna i Osaby så kunde jag inte låta bli att ta fram kamera & stativ (som jag för en gångs skull hade med mig i bilen, kvarglömt) och ta lite bilder på de ljusslingor som hänger runt säteriet. De adderar en så mysig, sagolik känsla till platsen.





måndag 18 januari 2016

Vinbärsföljetong

Jag har under flera års tid beskurit mina vinbärsplantor i januari-februari, och sedan drivit upp dem som plantor. Första gången var det faktiskt ett misstag, jag hade ingen aning om att de hade fått rötter utan upptäckte det först när jag egentligen hade tänkt slänga ut dem. De tar sig alldeles exemplariskt bra, åtminstone de svarta, och är himla roliga att följa. 

Bilderna nedan är tagna mellan mitten av januari och mitten av mars, och de var egentligen inte tänkta att publiceras så alla är inte så vackra...men de tillför en dokumentär känsla, hehe. 

Som sagt, första bilden är tagen i mitten av januari. Kvistplock.



Knopparna slår ut efter bara någon dag.



Jag älskar att plocka upp kvistarna i tid och otid och kolla rötterna. Så fascinerande!





Det gäller att hålla koll på vattennivån i vaserna, för när rötterna är såhär stora så är plantorna törstiga!



Till slut blev det platsbrist i de vanliga vaserna!



Det är inte helt ovanligt att sticklingarna börjar blomma, men det undviker jag helst. Blommorna tar så mycket energi från rotbildningen.





I mitten av mars flyttade plantorna hem till mina föräldrars växthus, där de planterades i svarta krukor. De tog sig fint och så småningom kunde vi plantera ut dem i trädgården, jag skulle tro att det gjordes i juli någon gång (juni var väldigt kallt och regnigt förra året). Där lever de och frodas, och växer sakta. Med lite tur så kommer de nog ge bär när de är sisådär två år gamla.

Grönt inomhus utan växthusväxter

Såhär års när julen är utstädad och vi  har välkomnat det nya året, brukar många vilja piffa upp hemmet med lite ljusa vårblommor. Julgrupper med hyacint, amaryllis och julstjärnor har för det mesta blommat över och förhoppningsvis hamnat på komposthögen (och inte i soporna!). Det är inte en slump att "Tulpanens dag" ligger i januari, och inte i april-maj då tulpanen normalt blommar. Lite dumt, eftersom det innebär att tulpanerna måste drivas upp i växthus med extra värme (tänk er hur mycket värme det går åt en sån här dag, när temperaturen ligger på under -20 grader ute!) och extra ljus. Dessutom går det inte att återanvända tulpanlökarna, så när blommorna är snittade så slängs lökarna. Även andra sk vårblommor såsom primula och våreld drivs upp i växthus med extra värme och extra ljus.

Hur kan man då göra för att piffa till hemma, utan att köpa växthusodlade blommor? Jo, gå ut i trädgården! Nu när dagarna blir längre så finns det många trädgårdsväxter som man kan ta in kvistar och grenar utav, och driva fram i en vas i fönstret. Här är mina bästa tips för att lyckas med kvistarna inomhus:

1. Gör ett långt diagonalt snitt, så att kvisten kan ta upp så mycket vatten som möjligt. Vissa kvistar får man snitta om, men det är sällan. Ibland har jag skrapat av lite av barken, så att det gröna blottas,
2. Duscha dem försiktigt i ljummet vatten när du tar in dem, och eventuellt någon mer gång de närmsta dagarna.
3. Ställ dem i ljummet vatten, och byt det varje eller varannan dag. Risken för mögel ökar med ljummet vatten, men det får också igång kvistarna snabbare. Du kan passa på och duscha av kvistarna samtidigt.Efter några dagar kan du strunta i att byta vattnet, fyll bara på ifall kvistarna är törstiga.
4. Ställ dem i en vas av keramik eller dyl, så att den delen av kvisten som står i vatten inte får något solljus.
5. Placera vasen i ett fönster, optimalt är söderfönster ovanför ett element. Olika växter är olika kinkiga.
6. Njut av att se dem slå ut!

De här trädgårdväxterna har jag tagit in och drivit fram:
Vinbär - svart, röda & vita
Rönnspirea (skulle tro att de flesta spireor går att driva fram i vas!)
Forsythia
Sälg (OBS inget för allergiker)
Björk (OBS inget för allergiker)
Hägg
Äpple
Körsbär
Syren
Blåbärsris (inte det amerikanska, utan vanliga svenska)
Kejsarolvon
Hassel
Vintergröna (är vintergrön, så det händer inte så mycket men den är så skir och vacker så den förtjänar ändå att nämnas)

 
Vinbär & rönnbärsspirea

 
Forsythia & sälg

 
Hägg & syren


vintergröna

Det går ju dessutom utmärkt att ta sticklingar på sina krukväxter, till exempel pelargon. Det ska jag göra i vår, våran Doktor Westerlund skulle må bra av lite beskärning och då tänkte jag passa på att sätta sticklingar. Vinbären är förresten väldigt enkla att föröka i vas, jag tänkte skriva ett eget inlägg om det. Det brukar bli en följetong hemma hos oss!

söndag 17 januari 2016

Vinterland

De här januaridagarna har varit alldeles otroligt kalla! Ner mot minus 18, vilket hör till ovanligheterna i Småland. Det är svårt att hålla varmt i huset, och vi saknar verkligen kaminen som vi hade på Ekelund. Å andra sidan var det huset helt oisolerat, så det hade varit ett litet helvete att hålla varmt där om nätterna nu. Planen är att installera en kamin i vardagsrummet till hösten, och de här dagarna har vi längtat som bara den.

Idag fick det bli en promenad ute i det fina vädret, solen sken och det var ungefär minus 10. Inte så farligt kallt, så länge man har ordentligt med kläder och bra skor. Ljuset var något alldeles extra!

 

 


 

torsdag 14 januari 2016

Stadigt i mörkret



Äntligen har jag ett stativ igen! Det stals (eller gick sönder, minns inte riktigt) i samband med att vi hade inbrott på Osaby sommaren 2012. Jag har verkligen saknat det stundtals och tack vare en ny vän som bor i grannsocknen har jag återförenats med detta fantastiska redskap. Tack Maria för att jag fick köpa ditt gamla avlagda stativ, det har redan kommit till stor glädje! 

Jag sprang ut en runda ikväll och fotograferade på gården. Ovan ser ni vårt hus framifrån (norr i ryggen) och bakifrån (söder i ryggen). Nedan ser ni våra grannar på Kalasvägen, först på vägen österut och sedan på vägen västerut. Fortsätter man österut så kommer man till Tävelsås och fortsätter man västerut så kommer man till Osaby.

Sist en bild på Björkholmen som det ser ut när man kommer körande på landsvägen, med Franz som otåligt väntar på att bli insläppt i stugvärmen. 




Eftersom jag i flera år har undvikit fotografering med lång slutartid har jag inte heller övat särskilt mycket på efterbehandlingen av den typen av bilder. De här bilderna känns inte helt hundra men de får duga, lite ringrostig får man väl vara i början. 

onsdag 13 januari 2016

Vardagsälskare


På nyårsafton kom vi att prata om vardagen (såhär i efterhand låter det som ett alldeles extra tråkigt samtalsämne på en nyårsefterfest, men just då hade vi väldigt roligt åt våra små betraktelser från respektive vardagsliv). Det där gråa, stelbenta ekorrhjulet som vi nog alla ibland upplever att vi har fastnat i. Stiga upp, arbeta, äta middag, somna - om och om igen. Man lever för helger och semesterdagar. Alla andra dagar flyter ihop och blir till en grå massa, där det enda som skiljer den ena dagen från den andra är huruvida man hann stoppa i tvättmaskinen eller inte. Ungefär.

Även om jag ibland också såklart känner så, så är det faktiskt väldigt sällsynt. Jag älskar vardag. 

Att varje dag följer en slags rytm, en lugn lunk som tar livet framåt utan några större dalar eller toppar. Varje dag är ett äventyr - inte. Det behöver inte vara så himla spännande, och höjdpunkterna behöver inte vara så stora. Att uppskatta det lilla blir stort i sig, att man faktiskt kan se och uppskatta små saker såsom ett avtorkat vardagsrumsbord eller ett kvarglömt doftljus längst in i ljuslådan. Den nya grannen kör förbi och ser en stå i fönstret och vinkar tillbaka, det kan göra ens dag.

Sådan är jag. Vanemänniskan, rutintypen, vardagsälskaren. Nu ska jag gå och se om vittvätten som hängdes upp igår har hunnit torka och sedan ska jag laga Mattins favoriträtt till middag, det kommer definitivt bli en av hans höjdpunkter idag. Vad det är? Stekt falukorv och makaroner såklart.

tisdag 12 januari 2016

Mellan jul och påsk

Så, då var julen utdansad hos oss. Mattin tyckte absolut att vi skulle ta ut granen innan den började barra, men när han tog upp ämnet igår så blev jag nästan lite arg på honom. Ville inte riktigt släppa taget om julen än, hemmet ser så fint och varmt ut med allt det röda. Det blev så i alla fall, och så farligt var det väl inte. Faktiskt.

Det är bara det att det är så lång tid innan våren kommer nu. Bara för att granen är ute så betyder inte det att tranan kommer svävande över himlen och att forsythia & hassel går i blom. Tvärtom, utanför fönstret ligger snön tjock och det kan den mycket väl göra i ett par månader till...egentligen tycker jag om vintern men de här månaderna, ungefär mellan jul och påsk, de är så långa!

Tröstar mig med lite vårbilder från tidigare år: