lördag 8 augusti 2009

Eskil Erlandsson torskar

Jordbruks-och fiskeministern Eskil Erlandssin skriver idag på Dn.se. Rubriken lyder: "Greenpeace hotar avtal som ska rädda torsken".

Det handlar om en aktion som Greenpeace planerar att göra på måndag i det näst intill unika fiskeområdet i Kattegatt, där torskfiske har varit förbjudet sedan förra året. Det är ett samarbete mellan Sveriges och Danmarks ministrar, och Erlandsson är nu djupt oroad över att Greenpeace komer störa detta samarbete. Deras aktion går ut på att placera stora stenblock i havet, som förhindrar trålfiske. Man vill uppmärksamma att havsreservat sköts på ett dåligt sätt.

Kära Eskil.
Det käns inte som om du har riktigt koll på läget.
Den tredje augusti publicerades ett pressmeddelande på Greenpeace hemsida, som förklarar deras aktion. I Halland har Faleknbergs kommun gett tillåtelse att dumpa giftigt mudderavfall i reservatet, något som både Greenpeace (svenska och danska) och Hallandsfiskarna tycker fel och paradoxalt. Deras pressmeddelande har rubriken: "Sverige spelar rysk roulette med Kattegatt-torsken"

Jag tycker att Erlandsson lägger för stor vikt vid samarbetet mellan oss och vårt grannland, istället för att se det verkliga problemet. Jag förstår inte alls hur Greenpeace kan störa samarbetet, då både svenska och danska sidan av organisationen finns med i bilden.
[...]"Vi kan glädjas åt att vi till följd av gemensamma politiska beslut nu ser flera förbättringar. Vi är på rätt väg. Det är därför är jag blir bekymrad över de aktioner som Greenpeace nu planerar i Kattegatt. Vi vill båda skydda fisken, men jag är rädd att de aktioner som planeras hotar det framgångsrika arbete som vi börjar se resultaten av."[...]
Om Erlandsson är orolig för det, tycker jag att han ska greppa luren och ringa till sin kollega i Danmark. Så kan de se Greenpeace som sin gemensamma fiende, istället för att bara Erlandsson ska drömma mardrömmar.

I sin text nämner han ingenting om den egentliga anledningen till Greenpeace aktion, dvs. dumpningen utanför Halland. Det, om något, borde kunna störa samarbetet och reta upp danskarna. Om detta nämner Erlandsson ingenting, vilket gör hela texten lam och nästintill onödig. Istället för att stå till svars och bemöta Greenpeace pressmeddelande, har han valt att enbart förklara sin, märkliga, inställning.
[...]"Det är min övertygelse att vi kommer allra längst i denna fråga och i andra frågor som rör fiskeripolitiken om vi samarbetar länderna emellan. Greenpeaces planerade aktioner bygger tvärtom på konfrontation och ensidighet vilket riskerar att försvåra det nödvändiga samarbetet."[...]
På vilket sätt är deras arbete ensidigt?

Eskil, du svamlar och jag tror inte du tar Greenpeace på allvar. Inte heller situationen. Du har en väldans massa makt i dina händer, men tror likväl att du står maktlös. Du tror att Sverige inte kan påverka sin fiskesituation utan hjälp från andra Euländer.
[...]"Fisken känner inga gränser och därför är det avgörande att vi löser problemen tillsammans med våra grannländer och inom de internationella forum där Sverige är medlem. "[...]
Jag tycker att det är ditt engagemang som inte borde känna några gränser. Sverige har stora möjligheter att ta plats och driva igenom beslut om fisket nu under det närmaste halvåret, så sluta skylla på att fisken inte bryr sig om nationsgränser. Ert samarbete bör inte heller ta hänsyn till det i så fall. Överenskommelsen med Danmark trädde i kraft förra året, efter att Internationella havsforskningsrådet sedan 2002 rått till förbjudet. Det är sex år som det har hänt ungefär ingenting.

Slutligen ett uttalande från Greenpeace och Hallandsfiskarna, som Erlandsson totalt struntar i:
"Det är obegripligt att Naturvårdsverket godkänner att Falkenbergs kommuns dumpning av giftiga muddermassor får ske i ett ekologiskt viktigt och mycket utsatt havsområde. Havet har alltför länge används som sopstation, och nu räcker det."

Om det har Erlandsson ingen åsikt.
Vad säger du? Tycker du att Erlandsson har rätt? Borde Greenpeace utföra sin akion på ett annat sätt?

1 kommentar:

  1. Eskil Erlandsson är väl den jordbruksminister som någonsin stått så nära jordbruks- och fiskenäringen.
    Man kan nästa tro att han är deras talesman och han verkar inte så intresserad av konsumenterna.
    Men samtidigt så är Greenpeace med sina ofta kriminella metoder och besserwissermentalitet inte så mycket bättre.

    SvaraRadera