fredag 7 augusti 2009

Vem är vegetarian?

Jag känner mig helt lost.
Och otroligt naiv.
I den lilla värld som mitt liv har snurrat runt så är en vegetarian en person som inte äter kött, och därmed basta.
Men.
Så verkar det inte riktigt vara.

Pektin, löpe, soygurt, bla bla bla till höger och vänster. Kan man vara vegetarian på en skala, och var hamnar pektinet på skalan? 70% vegetarian? löpe 87%?

Hjälp mig.
Jag är fortfarande lost.
Hur definerar du ordet vegetarian?

4 kommentarer:

  1. Jag tror man främst använder ordet vegetarian för att det är det enklaste när det gäller att få folk att förstå att man inte äter kött. Alltså att man inte äter bullens varmkorv eller mormors fläskgryta.
    Jag säger att jag är vegetarian för det underlättar för andra att förstå, men rent politiskt korrekt är jag inte det då jag äter mjölk (löpe) och godis (gelatin). Men det underlättar för andra om jag säger vegetarian. ;)

    SvaraRadera
  2. Det är ju en enda stor gråzon känns det som. Jag brukade definiera mig som att jag inte äter kött och det har alltid inkluderat fisk och skaldjur. Har det levt så går det bort, punkt.

    Men så kommer man ju till de här små beståndsdelarna som ingår i sk vanliga livsmedel. Dem har jag bit för bit exkluderat. Först ut var gelatin, det kändes som ett enkelt val att avstå. Sedan löpe. Idag deklarerade jag för sambon att jag inte vill äta vassle. Nästa steg blir nog att kontrollera E-nummer mer seriöst än jag gör idag.

    Och när vi ändå är inne på definitioner - jag äter både ägg och mejeriprodukter. Om jag nu är benägen att äta hönsägg, visst borde fiskägg (rom, kaviar) falla under samma klubba? Kaviar uteslöt jag samtidigt som fisk, men ägg som ägg eller?

    SvaraRadera
  3. jag har nog haft samma definition som du; en person som inte äter kött. nu är jag väl tveksam om fisk-ätare kan räknas som vegetarianer. Men om man inte äter kött och fisk så MÅSTE man kunna kalla sig vegetarian. Det andra kan vi som är berörda sitta och diskutera.. men jag tycker att det är bra att det blir en diskussion!

    SvaraRadera
  4. Marie: Skillnaden mellan hönsägg och rom är att fisken måste dö för att vi ska få tillgång till rommen. I min bok är det inte på samma nivå som hönsägg, utan snarare på samma nivå som gelatin och löpe.

    SvaraRadera