tisdag 17 februari 2009

Brödbaksbilder



Nu håller jag på med brödet, går finfint. Just nu ligger de på jäsning. Tänkte skriva av receptet här, även om flera säkert redan har det. Det är taget från Rutiga Kokboken (the old one) men lite omgjort...

Vitt Matbröd
50g smör lr margarin
50g jäst
5dl mjölk
1tsk salt
2tsk socker
5dl vetemjöl
5dl dinkelmjöl
3dl grahamsmjöl

Mjölet går att variera på tusen olika sätt med lantmjöl, rågsikt, vetemjöl, grahamsmjöl, dinkel, lantmjöl osv i evigheter, huvudsaken är att man har runt 13-15 dl sammanlagt. Det kan vara bra att börja med 13 dl i alla fall.
Annars går baket till precis som man brukar med de flesta recept (bröd, bullar, frallor osv):

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till fingervarmt (ca 37 grader). Smula jästen i lite av degspadet (mjölken och fettet) och rör runt tills den har löst sig. häll sedan i resten av spadet, sockret och saltet. Rör i så pass mycket mjöl att degen släpper från kanterna i bunken, men utan att den blir ”grynig”. Den ska vara smidig och blank, sloffsloff. Degen ska bara fastna lite på fingrarna.
När man kommit så långt så strör man på lite mjöl och låter den jäsa under bakduk i 30 min. Ni behöver inte sätta på ugnen än.

När den jäst till sig och blivit stor så tar man ut den ur bunken och knådar den tills den blir, tja, smidigare. Sedan gör man vad man vill med den, men ni kan se min version på bilden längre ner i inlägget. Man kan även göra frallor, baguetter eller hamburgerbröd. Do what you want.
Men!
När man format den så som man vill att den ska se ut, ska den jäsa på plåten (lr i formen om man använder det) i 30 min, under bakduk. Nu är det läge att starta ugnen, 225-250 grader. När den jäst klart kan man ”polera” den med antingen vatten, mjöl eller uppvispat ägg. Dessutom kan man lägga på lite vallmofrön.
Sen in i ugnen i ca 25 min, men annars känner ni väl när det börjar osa bränt…
Det är busenkelt att baka bröd, och använder man en bakmaskin (like I did) så går det snabbt också. Det finns massor med recept på Internet.
Go go go!


Mina fina limpor, mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar