måndag 26 januari 2009

Skånemejerier, bullshit.

Hi out there.
Tänkte bjuda på lite skrattretande fakta. I vårt kylskåp har det för tillfället flyttat in en mycket fin youghurt, nämligen Skånemejeriets med äkta vanilj från Tahiti. Smaskens!
Tills vi läser innehållsförteckningen:
Youghurt och vaniljberedning.
Hmm...det kändes ju inget vidare. Vill ni höra mer? Vaniljberedningen består av:
socker, modifierad potatisstärkelse, förtjockningsmedel (heter egentligen pektin), citronsyra, mald vanilgstång och naturlig arom.

Det som det finns näst minst av i den här förpackningen är alltså äkta vanilj från Tahiti. Konstigt att den ändå kan smaka så mycket vanilj...såhär står det förresten om modifierad potatisstärkelse på Kemins dag:
Ett exempel på en ny limråvara är en modifierad potatisstärkelse. Den nya stärkelsen ger ett lim som passar bra för pappers- och förpacknings-industrin.
Shenet skriver om pektin:
Pektin har börjat dyka upp i hudvårdsprodukter på senare år...

Mumsigt.
Och för att ytterligare marknadsföra sin produkt är den svenskt-sigill-märkt! Men gud vad bra, eller? Problemet är att Svenskt Sigill bara märker svenska produkter, och vaniljen är ju från Tahiti. Det enda som är kvar att märka är alltså yoghurten!
För att citera svenskt sigill:
Livsmedel märkta med Svenskt Sigill är säkra livsmedel. Det betyder att du ska kunna känna dig trygg varje gång du handlar dessa produkter och veta att det inte är något fel på dem. Därför har Svenskt Sigill hårda regler för livsmedelsäkerheten. Dessutom vet vi på vilka gårdar och i vilka odlingar råvaran är producerad. Vi kallar det spårbarhet. Så att du kan känna trygghet i att det är säkra svenska produkter du köper.

Just det, SVENSKA produkter. Inga malda vaniljstänger från Tahiti här inte. Men varför är då paketet Sigillmärkt, när allt i den onekligen inte är godkänt? Eller svenskt för den delen? Va va va? Är det för att det är en så liten procent vanilj i den att den inte ens räknas?
Skånemejerier...bullshit.

Bullshit!

1 kommentar:

  1. Läskigt tycker jag. :O

    Härom dagen upptäckte jag och min familj att det är 10% mer tomater i ekologisk ketchup än i vanlig. Också lite knepigt?

    SvaraRadera